Θέλει να θηλάζει όλο το βράδυ! Πως θα αντέξω την εξάντληση;

Αγαπητοί σύμβουλοι,
έχω ένα αγοράκι 6 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Είναι ένα πολύ δραστήριο και ανήσυχο μωρό. Από νεογέννητο το βράδυ προσπαθούσαμε να το κοιμίζουμε σε κρεββατάκι κολλημένο με το κρεβάτι μας… δεν πετύχαινε βέβαια πάντα αυτό, γιατί ενώ τον έπαιρνε ο ύπνος στο στήθος όταν τον ακούμπαγα στο κρεβάτι του ξύπναγε, έκλαιγε και ηρεμούσε πάλι μόνο στο στήθος.

Όταν έβλεπα ότι δεν πείναγε και απλώς ήθελε να πιπιλίσει για να κοιμηθεί του έδινα πιπίλα, γνωρίζοντας βέβαια τον κίνδυνο της σύγχυσης θηλών… Συνήθως την πέταγε μετά από κανά 10λεπτο και κοιμόταν. Τον άφηνα στο κρεββάτι και μετά από κανά μισάωρο πάλι κλάμα, στήθος όσο ήθελε χωρίς περιορισμό και πιπίλα μόνο όταν πραγματικά απλώς πιπίλαγε κοιμισμένο.

Επομένως τις πρώτες 40-50 μέρες οι θηλασμοί ήταν ατελείωτοι και οι 3ωροι σερί ύπνοι σπάνιοι. Να προσθέσω ότι έχει μια πολύ καλή ανάπτυξη. Συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό φτάσαμε στους 6 μήνες να κοιμόμαστε όλοι μαζί στο κρεβάτι μας.

Όμως πλέον θέλει να θηλάζει σχεδόν όλο το βράδυ… στην αρχή λογικά για να φάει και μετά για να νανουριστεί… Το στήθος έχει γίνει και πιπίλα… όσο για την πραγματική πιπίλα ούτε να τη νιώσει στο στόμα του θέλει… εκνευρίζεται και κλαίει έντονα μέχρι να το βάλω στο στήθος. Ότι φοβόμουν συνέβη…

Έχω όμως εξαντληθεί… δεν μπορώ να κοιμηθώ όταν όλο το βράδυ πιπιλάει και ας είμαι ξαπλωμένη… πονάει όλο μου το σώμα και νιώθω πιασμένη και κουρασμένη.

Μου λένε να το βάλω στο δωμάτιο του όσο είναι καιρός… όμως έχοντας μελετήσει κάπως, κατανοώ ότι το μωρό θα αναγκαστεί να μάθει να κοιμάται μόνο και μόνο επειδή θα εξαντληθεί από την απόγνωση και την εγκατάλειψη. Κάτι τέτοιο δεν μπορώ να του το κάνω…

Όμως τι μπορώ να κάνω για να καταφέρω να αντέξω και ‘γω την εξάντληση; Η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική; Έχω κάνει εγώ κάποιο λάθος;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΜαρίαΡέθυμνο

29/04/2015
Αγαπητή μαμά Μαρία.
Μπράβο σας! Τα έχετε καταφέρει τόσα καλά με το θηλασμό του μικρού σας.Καταλαβαίνω ότι αφουγκράζεστε τις ανάγκες του μωρού σας και ανταποκρίνεστε σε αυτές με πολύ προσοχή και αγάπη προκειμένου να είναι ικανοποιημένο και χαρούμενο. Αυτό ωστόσο σας φέρνει κούραση και εξουθένωση που είναι φυσιολογικό επακόλουθο.Τα μωρά δεν κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες. Τo στομάχι τους μικρό και το μητρικό γάλα ελαφρύ και εύπεπτο επομένως το μωρό χρειάζεται συχνά γεύματα.

Τα μωρά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο σε κατάσταση ελαφριού ύπνου. Πρέπει να ξυπνήσουν για να δώσουν στη μαμά τους το μήνυμα ότι χρειάζονται φροντίδα, ότι πεινούν, ότι έχουν λερωθεί ή δεν βολεύονται και πολλά άλλα.

Όσο το μωρό ωριμάζει, ωριμάζει και ο κύκλος του ύπνου του. Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα δηλαδή να μπορούν τα παιδιά να κοιμηθούν χωρίς διακοπές.

Σύμφωνα με έρευνες οι μητέρες που κάνουν συν κοίμηση (co-sleeping) κοιμούνται 40% περισσότερο.

Πολλές μητέρες μετά τον εξουθενωτικό πρώτο χρόνο ζωής του μωρού, που είναι διαθέσιμες πάντα για το μωρό, με μαραθώνιους θηλασμούς και νυχτερινό ξύπνημα μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες.

Ζητήστε βοήθεια από το μπαμπά ή την εκτεταμένη οικογένεια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουραστείτε και να αντεπεξέλθετε το βράδυ. Προσπαθήστε να κοιμάστε και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν και το μωρό σας κοιμάται έτσι ώστε το βράδυ να μη γίνεται τόσο κουραστικό.

Ελπίζω να πήρατε το μήνυμα ότι δεν κάνετε κάτι «λάθος» όπως ρωτάτε αλλά το αντίθετο. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του μωρού σας (attachment parenting) μεγαλώνετε –σύμφωνα με έρευνες- ένα παιδί με αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια έναν υγιή ενήλικα.

Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2015/04/thilazei-olo-to-vrady-pos-tha-antexo-tin-exantlisi.html#ixzz3zI0hHjqV

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλέστε με