Πώς να γίνεται ο αποχωρισμός χωρίς να επηρεάζει πολύ το μωρό;

Έχω μια κοριτσάρα που κλείνει ενός έτος αυτό το μήνα. Ήμουνα μαζί της μέχρι τώρα λόγω επιλογής. Ήθελα να ήμουνα μαζί της όσο πιο πολύ μπορούσα! Τώρα πρέπει να πάω δουλειά.
 Λόγω οικονομικών δεν μπορώ να μείνω άλλο σπίτι. Βρήκα κοπέλα γιατί δεν έχω κανένα να μου την προσέχει.
 Η κόρη μου είναι κολλημένη πάνω μου και το βρίσκω πολύ δύσκολο αυτό τον αποχωρισμό. Πώς μπορεί να γίνει ο αποχωρισμός χωρίς να επηρεάσει πολύ το μωρό;

ΛουκίαΛεμεσός 
Αγαπητή μαμά Λουκία, να χαίρεστε το κοριτσάκι σας.

Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη η περίοδος αυτή για εσάς αφού για πρώτη φορά θα αποχωριστείτε τη κόρη σας για πολλές ώρες αφού πρέπει να εργαστείτε.

Να σας πω ότι στην ηλικία που βρίσκετε η κόρη σας έχει ξεκινήσει το άγχος αποχωρισμού. Στους 8-12 μήνες αναπτύσσεται η μνήμη και έτσι η κόρη σας μπορεί να θυμηθεί αν ένα αντικείμενο ή άνθρωπος έχει εξαφανιστεί από τα μάτια της και ότι ακόμα υπάρχει και δείχνει να το αναζητά. Έτσι εκδηλώνεται στα μωρά το άγχος αποχωρισμού.

Η μικρή σας θα γκρινιάζει ή θα κλαίει όταν εσείς φύγετε γιατί καταλαβαίνει ότι την εγκαταλείπετε. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και όταν θα πάτε στο διπλανό δωμάτιο. Μπορεί να καταλάβει ότι φεύγετε αλλά όχι ότι θα γυρίσετε.

Όπως μαθαίνει ότι φεύγετε έτσι πρέπει να μάθει ότι θα γυρίσετε για να μη διαταραχθεί το μεταξύ σας δέσιμο και η σχέση εμπιστοσύνης που έχετε.

Μπορείτε ωστόσο να της μάθετε ότι θα γυρίσετε και ότι η απουσία σας έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια. Θα φροντίσετε το άτομο που θα μείνει μαζί της να είναι γνωστό και να έχει αναπτυχθεί οικειότητα μεταξύ τους.

Μια καλή πρακτική για να μάθει το γεια του αποχαιρετισμού και το γεια της επιστροφής είναι να το κάνετε αυτό φεύγοντας στο διπλανό δωμάτιο. Μιλήστε της στο τόνο και όπως συνήθως της απευθύνεστε και πείτε της ότι θα πάτε στο διπλανό δωμάτιο και ότι θα επιστρέψετε αμέσως. Αν κλάψει καθησυχάστε τη πάλι επαναλαμβάνοντας της ότι θα γυρίσετε σύντομα. Εμφανιστείτε σε λίγο και πείτε της με χαμόγελο: «ΓΕΙΑ ΣΟΥ Γύρισα όπως σου είπα πριν». Το ΓΕΙΑ είναι από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει ένα μωρό.

Μείνετε σταδιακά περισσότερο χρόνο στο άλλο δωμάτιο. Η μικρή σας θα μάθει ότι θα γυρίσετε και ότι θα είναι ασφαλής όσο λείπετε. Όταν φεύγετε ο αποχαιρετισμός πρέπει να είναι σύντομος, στοργικός και με ένα σαφές και μικρό μήνυμα ότι θα γυρίσετε.

Θα δείτε ότι όσο πιο συχνά γίνεται αυτό η κόρη σας θα μάθει ότι δεν την εγκαταλείπετε και ότι πάντα επιστρέφετε όπως κάθε φορά το διαβεβαιώνετε.

Ζητήστε από το άτομο που θα μείνει μαζί της να παίξουν ή να κάνουν κάτι που την ευχαριστεί προκειμένου να είναι πιο ευχάριστη αυτή η δύσκολη στιγμή για εκείνη.

Όσο κυλούν οι μέρες και η κόρη σας περνάει καλά με το άτομο που θα την αφήσετε θα γίνετε πιο εύκολος ο αποχωρισμός σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλέστε με